7 listopada jak w zeszłym roku obchodziliśmy w naszej szkole Dzień Zdrowego Śniadania!
W tym dniu w poszczególnych klasach I- III wszyscy zdrowo zjadaliśmy wspólnie ten właśnie posiłek. Uczniowie przynieśli do szkoły zdrową żywność, niektórzy samodzielnie przyrządzali smakowite kanapki. Były też owoce, warzywa, przetwory mleczne typu jogurt, serek itp. Świetnie komponowały się z tym posiłkiem otrzymane w tym dniu w ramach akcji ,, Owoce w szkole,, smaczne pomidory.
Dzieci znały wartości odżywcze spożywanych pokarmów, a także ich znaczenie dla organizmu w codziennej diecie. W niektórych klasach wyznaczeni uczniowie recytowali specjalnie przygotowane na tę okazję wiersze.
Mamy nadzieję, że dzięki takim akcjom jak Dzień Zdrowego Śniadania, dzieci zapamiętają, iż śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, dzięki niemu mamy energię do nauki, lepiej koncentrujemy się podczas pracy umysłowej i mamy siłę do zabawy. To najlepszy start w nowy dzień!
Dla przypomnienia !
8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Dlatego to właśnie w tym dniu świętujemy – u nas w tym roku wyjątkowo był to dzień 7 listopada ze względu na to, iż 8 listopada przypadał w sobotę.
Najważniejsze cele programu:
1) Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka
2) Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację
Bardzo często dzieci bagatelizują rady dorosłych, zapominając o wadze zdrowego odżywiania dla ich kształtujących się, młodych organizmów. Warto tu przypomnieć :
12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów - według Instytutu Matki i Dziecka
- Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
- Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
- Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
- Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
- Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
- Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
- Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
- Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
- Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
- Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
- Dobrą wodą gaś pragnienie.
- Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.
Pamiętajmy, że śniadanie to najważniejszy posiłek każdego dnia !
Bardzo dziękujemy wszystkim Uczniom, Rodzicom i Nauczycielom za zaangażowanie w przygotowanie zdrowego i apetycznego śniadania w swoich klasach!
Opiekun PCK
Ewa Ucińska