"Pomyślcie, to nic nie boli."

Kwiecień 2025
P W Ś C Pt S N
1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30

 

 

 

Inspektor Ochrony Danych:

Rafał Malujda

   tel.+48-91-852-20-93

 

 
 
 
 

 

RODO-informacje

8  listopada jak w zeszłym roku obchodzimy w naszej  szkole Dzień Zdrowego Śniadania. W tym dniu  uczniowie klas I-III w swoich salach lekcyjnych spożywali wspólne zdrowe śniadanie. Oprócz przyniesionych  z  domów  przysmaków dzieci  poznały  zasady  racjonalnego  odżywiania oraz  rolę  składników  odżywczych  dla  zdrowia. Wszystkie buzie były uśmiechnięte, zatem wnioskować należy iż zdrowe oznacza również  smaczne!

8 listopada to Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania (ang. „European Day of Healthy Food and Cooking”), ustanowiony w 2007 roku przez ówczesnego Komisarza ds. Zdrowia Markosa Kyprianou. Do tej pory dzień ten jest obchodzony w kilku krajach Europy Zachodniej, m.in. w Wielkiej Brytanii. Dlatego właśnie wybraliśmy tę datę. Najważniejsze cele programu:

1) Zwiększanie świadomości nt. zdrowego odżywiania i roli śniadania w diecie dziecka.

2) Przyczynianie się do obniżania poziomu niedożywienia dzieci w Polsce – poprzez edukację.

 

12 zasad zdrowego odżywiania dla uczniów  - według Instytutu Matki i Dziecka:

  • Do szkoły wychodź po śniadaniu i ze śniadaniem.
  • Mleko, jogurty i sery to podpora mocnych kości.
  • Zawsze myj ręce przed posiłkiem.
  • Pięć posiłków w ciągu dnia jest na piątkę.
  • Jedz o stałych porach i nie spiesz się.
  • Mięso, jaja czy ryby – możesz wybierać.
  • Pamiętaj o kaszach, jedz chleb, nie bułeczki.
  • Dzień bez pięciu porcji świeżych warzyw, owoców i soku to dzień stracony.
  • Posiłek obiadowy to zapas siły na aktywne popołudnie.
  • Kolację zjadaj wieczorem, nie tuż przed snem.
  • Dobrą wodą gaś pragnienie.
  • Ruch bez ograniczeń, słodycze z umiarem.

                                                                                                Opiekun PCK Ewa Ucińska